Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolševník velkolepý

7. 12. 2012

Kdysi velkolepá okrasa zámeckých zahrad zavlečená do našich zeměpisných šířek v minulém století z Asie knížetem Metternichem na zámek Kynžvart. Dnes je situace dosti odlišná a zařazení bolševníku mezi invazní rostliny je toho obrazem. Pro majitele pozemků ze zákona vyplývá povinnost zabezpečit nešíření této rostliny, ale praxe je absolutně nepřehledná. Příčin je mnoho a nejrozšířenějšími jsou nezodpovědnost, neznalost, lhostejnost nebo dokonce obdiv mohutnému vzrůstu ….. Výmluvy typu, kdyby stát opět přispěl na jeho likvidaci (v minulosti tento stav existoval, ale nesystémově a opravdu pouze pár let). Ale i přesto se najdou vlastníci, většinou malé obce mající sami rozpočtové problémy, i přesto tento problém řeší. Náklady na likvidaci jednoho hektaru jsou chemickou cestou (až 13.000,-Kč) a manuální (10.000,-Kč), což není málo a jde na úkor jiných obecních akcí. Neřešení situace znamená valit balvan likvidace před sebou s rostoucími finančními nároky.

Napadených hektarů postupně přibývá, nerušeně až lavinovitě se šíří a zamořuje nejen území Krušných hor a chráněnou oblast Slavkovského lesa.

Způsoby likvidace jsou nejrůznější, experimentální využití přežvýkavců (krávy, ovce), ruční sekání, využití těžké techniky (rozrýpání kořenového systému—neúčinné), chemické postřiky (Roundup—nešetrný k životnímu prostředí), vápenné mléko (roztok hydroxidu vápenatého—využívá se v chráněných oblastech).

Sami si můžete udělat obrázek, jak se postupuje ve vašem okolí s likvidací této invazní rostliny a jaký prostředek je nejpřijatelnější pro její likvidaci. Naše stránky by mohly i Vaším přispěním pomoci sledovat situaci a na základě připomínek přimět zákonodárce, aby opět zahrnuli tento problém do rozpočtových kolonek nebo jiným způsobem našli podporu této problematice.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář