Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podmínky osvojení

10. 12. 2012

PODMÍNKY OSVOJENÍ

Stanovené podmínky pro převzetí zvířat jsou nutné proto, že našim zvířatům věnujeme maximální péči, takže chceme mít jistotu, že zvíře nalezne trvalý domov u hodných lidí a že naše práce nepřijde vniveč.

Kočky
Příspěvek na veterinární ošetření vybraného zvířete činí 400 Kč za kompletně vakcinované kotě a 600 Kč za kompletně vakcinovanou a kastrovanou kočku nebo kocoura. Skutečné náklady jsou zhruba trojnásobné. Bez úhrady příspěvku není možné zvíře předat novému majiteli (příspěvek zahrnuje vakcinaci, kastraci, odčervení, odblešení, léčbu apod. a bude použit na totéž pro nové kočičky). Pokud je kočička vakcinovaná nadstandardně (plíseň, chlamydie, leukóza) či testovaná, zvyšuje se dar o 150–200 Kč, přičemž skutečné náklady, které platíme za veterinární ošetření, vychází na 3 500–5 000 Kč za kočku).

Kočky novým majitelům předáváme do péče kompletně vakcinované proti základním kočičím chorobám – kaliciviróza, panleukopenie, rhinotracheitida a vzteklina, popř. plísně. Koťata tedy předáváme novým majitelům nejdříve ve věku 4 měsíců. Mladší kotě osvojit nelze. Koťata do 12 měsíců věku je možno osvojit pouze po dvou, a to nejlépe stejného pohlaví. Samotná koťata nepředáváme, pouze k dalšímu kotěti stejného věku, které je vakcinované.

Dospělé kočky starší 8–10 měsíců jsou vykastrované, kocourci jsou kastrováni ve věku 10–13 měsíců. Kočky všech věkových kategorií odčervujeme a zbavujeme ostatních parazitů. Předáváme kočky pouze zdravé – tzn. bez klinických příznaků onemocnění.

Zájemce o kočku si zvíře odnese pouze v případě, že se nebude jednat o zprostředkované umístění. Kočičku tedy předáme pouze novému majiteli přímo, u kterého bude kočka v péči. S osvojitelem zvířete jsou nejprve probrány podmínky, které může zvířeti poskytnout, a poté mu je doporučeno vhodné zvíře (povaha, teritorium…). Během následujících čtyř týdnů je osvojitel zvířete povinen podat zprávu o tom, jak se kočce v novém domově daří.

KočkaDo nového domova kočka odchází s řádně vyplněným očkovacím průkazem a s novým majitelem sepíšeme předávací smlouvu, ve které se nový majitel zavazuje k péči o zvíře, ke kastraci, přebírá-li kočky nekastrované, dále k tomu, že zabezpečí okna i balkon sítěmi proti pádu - jedná -li se o kočku pouze do bytu (o možnostech zasítění viz www.k9.cz), a to ještě před převzetím kočky. Je nutno nadále podávat informace o tom, jak se kočce daří. V případě, že si z různých důvodů nový majitel nemůže kočku ponechat v své péči, je povinen nás neprodleně kontaktovat a kočku vrátit zpět do naší péče. I případnou léčbu je nutno s námi konzultovat. Nový majitel souhlasí s kontrolou kočky a podmínek, ve kterých je chována. Zjistíme-li porušení některých ustanovení smlouvy, je kočka majiteli odebrána.

Vzhledem k tomu, že se nám v několika případech stalo, že jsme ztratili kontakt s umístěnou kočičkou a majítel se nehlásí (změnil mobil a změnu nenahlásil, nebo z jiných důvodů nekomunikuje), budeme nyní kromě obvyklých údajů požadovat kontaktní údaje i na další osobu z okruhu přebírajícího – partnera, rodiče, děti apod. Musíme mít jistotu, že budeme mít více možností, jak si o vydaných kočičkách udržet přehled. To se týká zejména  koťat, která vydáváme ještě před dosažením věku pro kastraci, u nich budeme provádět kontroly ještě důsledněji než dosud. Věříme, že všichni slušní zájemci o kočičky, kterých máme naštěstí naprostou většinu, naše opatření pochopí! Pokud se někdo z těch ostatních nechá předem odradit, tím lépe. Pokud by se ale přeci jen stalo, že podmínky smlouvy poruší, budeme striktně kočky odebírat zpět a řešit porušení smlouvy s úřady.

Dále od nového majitele očekáváme, že si důkladně přečte informace týkající se péče o kočku (viz např. článek Péče o kočku pro začátečníky). V opačném případě dochází ke zbytečným návratům koček do útulku (viz článek Proč se kočky a psi vracejí z nových domovů?), majitelé kočky často vrací jen proto, že reálně nezvážili své možnosti a nároky zvířete.

Kočky všeobecně špatně snáší cestování, proto preferujeme zájemce z ČR, popř. SK, nový majitel musí mít trvalý pobyt v ČR. Naším záměrem je zůstat s kočičkou nebo pejskem v kontaktu a být nápomocni v případě potíží – v případě zvířat umístěných v zahraničí to však není možné.Nejsme schopni kontrolovat naše zvířata mimo ČR ani zajistit převoz zpět do našeho sdružení v případě, že se objeví problémy. Zájemcům ze zahraničí doporučujeme místní útulky, v každé zemi existují „potřebná“ zvířata.

Chceme především kočkám najít spolehlivé majitele, aby naše úsilí vyléčit zvíře, pomoci mu a dostat ho do perfektní kondice nepřišla vniveč. Za to však nabízíme kompletní servis – od nás můžete získat jen zdravou kočku, máte možnost ji kdykoliv vrátit, pomůžeme s hlídáním v době dovolené zdarma, pomůžeme s léčbou, operacemi, kastracemi a rádi poradíme. Jsme rádi, pokud s námi noví majitelé udržují pravidelný kontakt, předáním zvířátka se ho nechceme zbavit, ale zajistit mu nový domov a uvolnit místo dalším potřebným zvířatům. U nás se zvířata rozhodně nemají špatně, ale chceme takovou péči dopřát i všem ostatním potřebným.

Nové zájemce často odradí podmínky převzetí, ale je třeba pochopit, že by se našim dárcům nelíbilo, kdybychom zvířata, na jejichž pobyt v os TT dárci přispívají, vydali komukoliv a kdybychom se pak dozvídali, jak se zvíře ztratilo, zemřelo, jak ho noví majitelé nechali utratit z různých banálních důvodů apod. Pokud někdo nechce přijmout zvíře jako rodinného člena a tvora, který potřebuje péči, od nás zvíře získat nemůže, a tak je to správné.

Není naší povinností zvíře zájemci vydat. Zda předáme zvíře, nebo ne, si určujeme sami. Nemusíme takto učinit ani za předpokladu, že zájemce splní podmínky předání. Chceme si být absolutně jisti, že zvířeti nebude způsobená žádná újma, že se dostane skutečně do dobrých rukou a že s ním neztratíme kontakt. Pokud se rozhodneme někomu zvíře nevydat, je to naše právo a naše rozhodnutí, které musí zájemce respektovat bez dalších urážek.

 

Informace jsou čerpané z http://www.utulek-kocky.cz/clanky/podminky-osvojeni.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář