Jdi na obsah Jdi na menu
 


Referendum v Lubenci je ohroženo.

24. 5. 2012

... referendum nebude ani v proklamované polovině června ani v září, nýbrž v průběhu letních prázdnin. To se samozřejmě může negativně podepsat na účasti lidí,  vyjadřuje své obavy Pavel Pavlík, člen přípravného výboru referenda. „Vezměme v úvahu fakt, že návrh přípravného výboru na vyhlášení referenda leží panu starostovi na stole od 4. dubna. Okamžik sdělení, že v  našem návrhu referenda nebyly shledány vady, byl poslední aktivitou radnice, kterou jsme zaznamenali. Pokusili jsme se tedy iniciovat mimořádné zasedání zastupitelstva prostřednictvím komunikativnější části zastupitelstva. U starosty se ale náš návrh nesetkal s pochopením. Načasování veřejného zasedání na konec května a s tím související načasování referenda na letní prázdniny nemůžeme brát jinak, než jako promyšlený úmysl referendum poškodit,“ doplňuje pan Pavlík.  

Ze zákona vyplývá jak nejkratší, tak nejdelší možná lhůta pro realizaci referenda od jeho vyhlášení, tedy od vyvěšení na úřední desce obce. Tou nejkratší lhůtou je 25 dní – již 25 dní před konáním referenda musí být zveřejněny odměny členů komisí. Tou nejzazší možnou lhůtou pro uspořádání referenda je pak 90 dní od vyhlášení. „Ať počítáme, jak počítáme, tak jako první možný pátek pro konání referenda nám vychází pátek 29. června, což je prakticky první den prázdnin. Naplánovat referendum na den vysvědčení, kdy rodiče odvážejí děti na prázdniny, je holý nesmysl. Jako poslední pátek, kdy by bylo možné referendum udělat, by byl 24. srpen,“ komentuje situaci Jana Michalcová, předsedkyně přípravného výboru. „Měli jsme bohužel za to, že bude stačit, když starosta a zastupitelé uvidí, jak moc si místní referendum žádají. Směřování referenda na dobu letních prázdnin považujeme za nehorázný výsměch všem Lubeneckým – jak těm, co zde úložiště nechtějí, tak těm, kterým nevadí,“ dodává Jana Michalcová.

Pan starosta má pravděpodobně strach, že by měl po referendu svázané ruce pro další vyjednávání se SÚRAO. Zájem obce a vůle občanů, to je teď zřejmě až na okraji jeho hledáčku. Jinak si takovéto zacházení s obecním referendem nedokážeme vysvětlit,“ tvrdí Richard Kanta, další člen přípravného výboru referenda. „Na otázce referenda jsme si dali opravdu záležet. Aby ji nebylo možné napadnout a zároveň aby starostu a zastupitele při pozitivním výsledku referenda zavazovala. Vypadá to, že pan starosta takové hlasování lidu, které by od začátku až do konce nebylo v jeho režii,  nemůže překousnout,“ přidává k vývoji situace v Lubenci Richard Kanta.

Ještě před několika týdny bylo samotným starostou konání referenda proklamováno na polovinu června. „Počítám, že bude v polovině června Referendum bude asi nějaký pátek v čase od 8 do 20 hodin, aby se stihli lidi vrátit z práce a studenti ze školy a mohl hlasovat každý, kdo chce,“ uvedl Bohumil Peterka pro Region Podbořanska.

 

 

 

 

Zasedání zastupitelstva 30.května  – vyhlášení referenda (vyvěšení na úřední desce) 31. května

První možný den pro konání referenda – pondělí 25. června

První možný pátek pro konání referenda – pátek 29. června

Poslední možný den pro konání referenda – středa 29. srpna

Poslední možný pátek pro konání referenda – pátek 24. srpna

 

 

Otázka referenda, dle návrhu přípravného výboru:

Má zastupitelstvo a starosta obce Lubenec při výkonu samostatné působnosti využít všech zákonných prostředků, aby zabránili provedení geologického průzkumu předcházejícího vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva a vysoce radioaktivních odpadů na území obce Lubenec?    (Ano/Ne)

 

Kontakt pro média:

Eva Čechurová, uloziste-lubenec@seznam.cz, 736 529 977

 

Více informací o lokalitě Čertovka na www.struhare.webnode.cz 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář