Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bude i vaše dítko mluvit později jako imbecil?

12. 3. 2016

Vzory táhnou a kdo chce být známý a populární, má několik možností, jak k tomu dospět. Bohužel - cesta, kterou zvolila Rada vlády pro udržitelný rozvoj, je pro mne nepochopitelná.

V zemi, která má svého Jana Amose Komenského a je schopna sklouznout na úroveň pubertání sebevýchovy?! Společnost hloupne a bohužel bude ještě hůř, nečekají nás žádné zářné zítřky. Nemáme schopné vzory postavit se neschopnosti, in je korupce a podlézání, ale o tom tento článek není.

Společnost se nemůže "trvale a udržitelně rozvíjet", jak to bylo ještě donedávna společensky definované a přijatelné. Dnes se již musíme "rozvíjet udržitelně". Co na plat, že většinová společnost se nezajímá, co bude zítra. Ledovce tají, oceány se pomalu zvedají. Klima se mění a bude pro Čechy konkrétně asi dobře, že tady budeme moci "konečně" pěstovat v naší zaslíbené banánové republice ty banány. Sice to s sebou přináší i přesun netradičních a často jedovatých živočichů a rostlin, ale to je fuck. 

Máme určitě schopné učitele, kteří dokáží vysvětlit dětem, proč je důležité třídit odpad, proč je zdraví škodlivá automobilová doprava, proč je zdraví prospěšná chůze a jakýkoli pohyb. Bohužel pak přijde realita a nikdo z dospěláků nedokáže v rádiu či televizi národu vysvětlit ekonomicky, proč máme třídit, KDYŽ JE TO PRO NÁS VŠECHNY TAK VÝHODNÉ.

Proč musí děti "dobrovolně" nosit do školy sběrový papír, který se prodá za 0,40 Kč/kg. Té energie, práce do toho vložené. To raději přispěji škole každý měsíc 50 Kč, aby si mohli koupit nový počítač (pokud nás rodičů bude více).    

Proč, ten který samolibý frajírek stojí se svým benzínovým miláčkem na silnice se zapnutým motorem vrčícím na volnoběh, jen aby v solučasném počasí NEUMRZL.

Proč svítí u nás v ulici Boženy Němcové nejmenovaný obchodní řetězec do 8. hodiny ranní a od 17. hodiny odpolední na svém parkovišti? Vždyť to zaplatí zákazník :-))). A pak JENOM potřebujeme další atomový reaktor v našem korupcí prorostlém výrobci energie, JENOM potřebuje postavit úložiště jaderného odpadu .... A jen tak mimochodem - pánové ředitelové tohoto řetězce - zkuste si sednout jeden den v utajení za pokladnu a nedostat rýmu, angínu, chřipajznu - anebo jo, já vám to přeji. 

Proč se netřídí povinně plechovky, proč nejsou u nás zavedeny vratné obaly, jako je tomu u našich západních sousedů (a nejen), aby si zákazník mohl vybrat, jak moc ekologicky se chce chovat. Proč mám někomu šetřit za tunu sebraného papíru 100 000 litrů vody, když to má polovina obyvatel tak nějak z ruky k tomu kontejneru? Je to vše o energii, kterou je do systému potřeba vložit. A člověk ji bude vkládat rád, když uvidí opravdový smysl. Začněme třeba tí, že k velkoobjemovému kontejneru na sídlišti přistavíme "žlutý a modrý" kontejner (nebo i jen jeden) a lidé nebudou muset chodit na dvě různá místa ... s odpadky, předtříděnými surovinami?  

No a závěrem ten "krásný" videoblog vymyšlený z Rady vlády pro udržitený rozvoj nebo chcete-li myšlenkový sešup.      

Jiří Korbel, Sokolov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář